De Kosmisten waren een groep 19de- en vroeg 20ste-eeuwse Russische denkers die occulte en esoterische theorieën verenigden met astronomie. Deze wetenschappers, theologen en filosofen ontwikkelden een holistisch en antropocentrisch wereldbeeld met betrekking tot de relatie tussen de mens en de kosmos. Eén van hen was Alexander Chizhevski (1897-1964), een wetenschapper die zich in zijn onderzoek richtte op het effect van kosmische straling op het menselijk gedrag. In een reeks onderzoeken onder de titel ‘historiometrie’ maakte Chizhevski een statistische vergelijking en ontdekte hij een correlatie tussen de toename van het aantal historische gebeurtenissen op aarde — zoals oorlogen, revoluties en epidemieën — en periodes met een hoge zonneactiviteit.
De film Cosmism neemt Chizhevski’s theorie als sleutel voor een aantal recente conflicten en onderzoekt hoe wij bewegende beelden van geweldssituaties waarnemen en erop reageren.
De camera als verlengstuk (en soms zelfs als vervanger) van het menselijk oog bij het aanschouwen van geweldsincidenten, is een wezenlijk bestanddeel van het verhaal.